Niet alle honden hebben zo’n lief baasje als dat jij bent. Ik weet dat jij lief bent voor je hond, anders zou je mijn mails niet lezen…
Daarom schrijf ik deze mails ook met zoveel plezier. Ik weet dat de mensen die dit lezen écht begaan zijn met hun hond.

Eerst een bijzonder verhaal.
“Wings for Animals”, is een stichting waar ik ambassadeur en vrijwillig dierenarts voor ben.

Het is een stichting opgezet door stewardessen die in arme landen dieren helpen. Iedereen die vrijwilligerswerk doet voor deze stichting draagt zijn steentje bij: Stewardessen vullen de ruimte die ze over hebben in hun koffers met spullen voor dieren die het moeilijk hebben. Een aantal vrijwillig dierenartsen vliegen regelmatig naar landen waar een partners van Wings for Animals actief zijn. Vervolgens gaan deze dierenartsen (waar ik er één van ben) daar aan de slag. We zijn voornamelijk druk met het steriliseren en castreren van honden, in gebieden waar veel zwerfhonden zijn en de populatie exponentieel groeit.
Als de honden populatie uit de hand loopt zijn er meer vechtpartijen tussen honden, met alle gevolgen van dien. Hoe meer honden er zijn, hoe minder eten per hond en hoe meer ziektes en aanrijdingen. Sterilisatie projecten werken dus heel goed om meerdere problemen op te lossen. We houden ook gratis spreekuur voor de dieren van de lokale bevolking. Vandaar dat ik echt het gevoel heb dat ik een steentje kan bijdragen.

De uren op de dag dat ik niet opereer of steriliseer houd ik spreekuur, waarbij vrijwilligers uit de buurt of buurtbewoners, honden meenemen voor een gratis consult, operatie of behandeling.
Hier zie ik veel vervelende huidproblemen voorbij komen. Veel problemen komen door vlooien, waardoor de honden gaan krabben en bijten, hierdoor ontstaan wonden, huidirritaties en bulten. Ik kan daar de wonden behandelen en nare bulten weghalen.

Belangrijke tip:
Het is lastig als je geen dierenarts bent om in te schatten of een bultje kwaadaardig is. Een bultje is iets waar je als baasje van schikt. Een bultje is niet altijd gelijk slecht nieuws voor jouw hond. Wel verdient dit extra aandacht. In deze video van 1 minuut, het bijvoorbeeld van een wratje wat groeit en extra in de gaten gehouden moet worden. Hoe ik adviseer om een bultje op te opmeten, zodat je zeker weet of, en hoe snel een bultje groeit.
Als je weet of, en hoe snel een bult groeit, kan je middels deze video van 1 minuut beoordelen of een bezoek aan de dierenarts aan te raden is. Bekijk de video en leer ervan. Jij bent het kompas voor jouw hond. Bekijk deze video en weet wat je moet doen.

PS
Dit verdient aandacht maar tegelijkertijd krijgt bijna iedere hond hiermee te maken. Als je deze video van 1 minuut, bekijkt dan bespaart je dat sowieso een dierenarts bezoek. Baasjes gaan al vaak genoeg naar de dierenarts voor dingen die niet echt nodig zijn. Dus doe dit kleine onderzoek, en leer als een dierenarts naar jouw hond te kijken. Klik hier voor de video.

PS Ken jij iemand die veel wilt weten over honden? Stuur deze mail dan door.

Ik wens je nog heel lang heel veel plezier met je hond.
Piet