Veel honden ervaren stress bij de dierenarts. Het is niet alleen een stressvolle ervaring voor jouw hondje, maar vaak ook een dure ervaring voor jou als baasje. Toch moet je af en toe naar de dierenarts als je een hond hebt…

Als dierenarts wil je graag dieren helpen en problemen voorkomen. Zo’n 30% van de dierenartsbezoeken zijn niet nodig en kunnen voorkomen worden als hondenbezitters meer kennis hebben over honden, ziekten en verzorging.
Dan kunnen dierenartsen het werk doen wat écht nodig is en waar ze goed in zijn.

Gemiddeld zijn hondenbezitters zo’n €3.000,- kwijt aan dierenartskosten tijdens het leven van hun hond. Dat is veel geld, en een deel van deze kosten kunnen voorkomen worden.

Een groot deel van de kosten die jij dus maakt voor jouw hond kan je dus voorkomen als je leert als een dierenarts naar jouw hond te kijken...

Een heel groot deel van de kwalen waarvoor hondenbezitters naar de dierenarts gaan, zijn zogenaamde “aankijk” kwalen.
Daarmee bedoel ik; “Kijk het even aan en houd het in de gaten.“
Wat een dierenarts dan in feite doet, is een 0-meting doen en afhankelijk van de kwaal, later kijkt of het opknapt of verslechtert.

Een 0-meting is een meting om de huidige toestand te bekijken en vast te leggen. Bijvoorbeeld in het geval van een bultje, het bultje opmeten en de datum erbij noteren.

Als het bultje na één of twee weken groter is, 10% of meer is gegroeid, dan moet dit bultje nader onderzocht worden.

Deze 0-meting is een meting die je heel goed zelf kunt doen… Bekijk de video van 1 minuut

Er zijn veel bultjes die niet kwaadaardig zijn. Een goedaardig bultje laten controleren kan natuurlijk nooit kwaad en kan je als baasje geruststellen.
Wat wij als dierenartsen onder andere doen, is kijken hoe snel een bultje groeit...

In deze video van 1 minuut laat ik je zien dat een vetbultje niet direct een kwaadaardige tumor is. Vetbulten, maar ook kwaadaardige tumoren, beginnen vaak wel als bultjes. Een paar routineonderzoeken die dierenartsen doen om het onderscheid te maken, laat ik je in deze korte video zien.

Samenvattend: Kijk deze video zodat je niet direct naar de dierenarts hoeft. Maar als jouw intuïtie, zegt, “ik wil dit laten onderzoeken” ga dan goed voorbereid naar je dierenarts. Dit onderzoek kan je thuis zelf doen. Het bespaart je, als je het goed doet, waarschijnlijk een dierenartsbezoek. Bekijk hier de korte video.

PS
Ga niet voor niks naar de dierenarts, het kost geld en geeft stress bij je hond. Lees; kijken als een dierenarts naar je hond. In deze korte video van 1 minuut leer ik je weer wat leuks waardoor je minder vaak naar de dierenarts hoeft en je hond minder stress zal hebben. Als er meer hondenbezitters, meer kennis over de verzorging van hun hond hebben, dan is dat een win-win-win situatie; voor je hond ivm stress, winst voor het baasje want je hebt meer tijd om leuke dingen met je hond te doen en winst voor dierenartsen omdat we efficiënter kunnen werken.

Ik wens je nog heel lang heel veel plezier met je hond.
Piet