Vieze haren en vachtverzorging bij de kat

Altijd vervelend; heb je net je huis lekker schoongemaakt, komt je kat naar binnen lopen met vieze poten of aarde/ zand in de vacht!

Katten houden zichzelf in de regel goed schoon door met hun vacht met hun tong schoon te maken. Sterker nog; als een kat zichzelf niet schoonhoudt en niet aan vachtverzorging doet, is dat vaak een teken zijn dat de kat een probleem heeft, dit probleem kan variëren van algehele malaise tot artrose of orgaanproblemen. Het geeft een kat ook stress als zijn of haar vacht slecht verzorgd is of vies is. De wilde voorouder van de kat, en sommige katten nog steeds, zijn besluipende of vanuit-een-hinderlaag-jagende dieren, en als je prooidieren je van een afstand ruiken, kan je niet aan eten komen.

(Half)langharige katten hebben bijna altijd hulp nodig bij de vachtverzorging, 1-2x per week de dode haren eruit kammen om zo klitvorming te voorkomen. Met name op de plekken waar de huid en de vacht tegen elkaar aankomen zullen anders klitten ontstaan, dus de oksels en de liezen goed controleren op klitten. Als er toch een klit gevormd is, probeer deze dan te splijten in meerdere kleine klitjes en voorzichtig eruit te kammen. Met een tondeuse kan je de klitten er ook af scheren, maar pas daarbij wel op dat je de huid niet raakt! Een kattenhuid is erg dun en flexibel en zeker bij klitten die er al wat langer inzitten dan deze klit tot aan de huid vast zitten! Daarom is het ook niet te adviseren om hiervoor een schaar te gebruiken.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, en naast regelmatig kammen, kan af en toe een wasbeurt met een geschikte shampoo voor katten, zoals bijvoorbeeld http://www.leef.nl/dieren/verzorging/kat/genergee-plus-shampoo-cat-355ml.html helpen om klitten te voorkomen en de huid en vacht schoon en gezond te houden.

Plaats een reactie